Terugblik: 30 jaar Floriade Zoetermeer
Het is vandaag alweer 30 jaar geleden sinds de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade van start ging in Zoetermeer! In 1992 trok het grootschalige evenement zeker 3 miljoen mensen naar de stad, waarvan 1 miljoen uit het buitenland kwam. De architectuur en kunstwerken die voor de Floriade zijn neergezet, zijn sindsdien volledig geïntegreerd in de stad. Dit jaar vind het evenement in Almere plaats! Benieuwd wat het evenement kan betekenen voor de toekomst van een stad? Bekijk hieronder een terugblik van de Floriade in Zoetermeer!
Zoetermeer 60 jaar New Town
De geschiedenis van Zoetermeer nam in 1962 een spectaculaire wending. Zoetermeer werd toen aangewezen als groeikern. De nieuwe stad moest de woningnood, die ook toen hoog was, oplossen. Het dorp groeide uit tot een stad met scholen, winkels en kantoren. De verschillende wijken weerspiegelen prachtig de architectuur en stedenbouwkundige idealen van de tijd waarin deze gebouwd werden. Vaak liep Zoetermeer daarin voorop met allerlei experimentele projecten. Het ontwerp voor het Floriadeterrein viel samen met het ontwerp voor de woonwijk Rokkeveen.
Meer over 60 jaar New TownDe Floriade
De Floriade vindt een keer in de 10 jaar plaats. Van 9 april tot 1 oktober 1992 werd Zoetermeer omgetoverd tot gigantisch 'evenemententerrein' voor de Internationale Tuinbouwtentoonstelling Floriade Den Haag-Zoetermeer 1992. Koningin Beatrix opende deze tentoonstelling, waar in voorgaande maanden hard aan was gewerkt!
Waarom Zoetermeer?
Nadat locaties in Den Haag werden overwogen voor de Floriade kwam groeistad Zoetermeer in beeld. Eerst werd gedacht aan Rokkeveen-Oost, maar uiteindelijk kozen de organisatoren voor Zoetermeer-West, omdat daar pas vanaf 1993 woningbouw zou komen. In 1984 ging de Nederlandse Tuinbouwraad akkoord met het plan. Een zelfstandig projectbureau met stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten uit de gemeenten Den Haag en Zoetermeer gingen aan de slag om het Floriadeterrein te laten passen binnen de vorming van de nieuwe wijk Rokkeveen-West.
Het Floriadeterrein
Oud-minister Braks van landbouw en visserij plantte op 20 maart 1986 de eerste boom, hiermee was de aanleg voor de Floriade officieel begonnen! Er werd gekozen voor een driehoekige opzet van het terrein, geïnspireerd door de Franse tuinkunst. De landschapsontwerpers Michiel den Ruijter en Ton Hinze (namens gemeente Zoetermeer), Geert Koning, Rob van der Ham en Luc Vanderveke (namens gemeente Den Haag) gaven het 68 hectaregrote Floriadeterrein vorm.
Wat was er te zien?
Het terrein kwam snel vol te staan met interessante ontwerpen, zoals de follies: gebouwtjes met een opvallende vorm, die als doel hadden bezoekers te verbazen. Er kwam een speciale tramlijn, gemaakt van historische materialen, delen van deze rails werden later naar het Openluchtmuseum in Arnhem overgedragen, en bij de Floriade 1992 kwam ook een beeldententoonstelling. Het meest aansprekende beeld was vanaf de A12 goed zichtbaar; het was een witte creatie van Rob Scholte met als titel De Kolossus van Zoetermeer. Jammer genoeg is dit beeld van een groot gezicht in 1993 afgebrand.
Architectuurwandeling
Wil je de Floriade 1992 herbeleven? Bekijk dan de Architectuurwandeling Rokkeveen Floriade! De wandelroute gaat langs verschillende villa's in het gebied, van bijzondere kantoorpanden tot kleurrijke woonvilla's, en de herkenbare Balijbrug. Daarnaast kun je langs gaan bij stadsboerderij De Balijhoeve en meer te weten komen over zowel de architectuur, als de vele dieren die daar wonen.
Bekijk de routeKunst
Naast architectuur is ook nog veel van de bijzondere bouw- en kunstwerken te zien. Bijvoorbeeld in het Floriadepark! Het zuidelijk en westelijk deel van het Floriadeterrein bleven groen, dit deel is te vinden in het Balijbos. Ontdek bijvoorbeeld zelf deze bijzondere bogen en brug tijdens een ontspannen wandeling door het groen.
Architectuur wandelingen
-Zoetermeer heeft veel mooie architectuur die je met de verschillende architectuurwandelingen kunt ontdekken. De wandelingen brengen je langs plekken die je nog niet eerder hebt gezien. Ontdek alle wandelkaarten!