Ontmoet de bewoners van het eerste Zoetermeerse nieuwbouwhuis
Leni en Gerard van Veenswijk wonen sinds 1967 op de Van Beeckstraat in Zoetermeer. Dit was de eerste straat die de Zoetermeerse overgang van dorp tot stad ging waarmaken. Voorheen bestond de gemeente alleen uit de wijken Dorp en Zegwaart (nu Seghwaert). Inmiddels is Zoetermeer nog zeven wijken rijker. Palenstein, waar de Van Beeckstraat ligt, was de derde wijk.
Nieuwe woonwijk Palenstein
Om de wijk Palenstein te realiseren zijn in zeer korte tijd begin jaren ’70 duizenden woningen gebouwd. Heel veel ruime flatwoningen in grote galerijflats en nog hogere torenflats werden opgebouwd, om de groei van het plan ‘Groot Zoetermeer’ mogelijk te maken. In het laagbouw gedeelte van Palenstein (Dorpsstraatzijde) was ruimte voor meer variatie en experimenten in de woningen. Deze woningen variëren van rijtjeshuizen tot drive-in woningen en meer.
Het eerste nieuwbouwhuis in Zoetermeer
Familie van Veenswijk is in de afgelopen 54 jaar meegegroeid met de stad. Zij ontvingen namelijk als eersten de sleutel voor de eerste nieuwbouwhuizen in Zoetermeer. Sindsdien zien zowel de wereld, als Zoetermeer er een stuk anders uit!
Brinkers margarinefabriek
In 1967 waren de dagen van huizen zoeken op internet of social media nog ver weg. Leni vertelde hoe ze wisten van de bouw van de eerste nieuwbouwhuizen: "Gerard werkte in de Brinkers margarinefabriek. Destijds ontving je salaris nog in een loonzakje en daar zat die dag een papiertje bij met de vraag of wij interesse hadden in een nieuwbouwhuis in Zoetermeer. We hebben dat direct ingevuld en vrij snel kregen we bericht dat wij een huis zouden krijgen. We wisten toen nog niet dat wij de eersten waren die een sleutel ontvingen."
Feestelijk ontvangst door burgemeester van Tuyl
Familie van Veenswijk ontving op 21 mei 1967 de sleutel voor hun nieuwe huis. Gemeente Zoetermeer maakte het een feestelijke dag voor de familie. Ze werden door burgemeester Hans van Tuyll van Serooskerken opgehaald in paard en koets. Daarna kregen ze een rondleiding van het dorp Zoetermeer, wat toen nog uit een aantal straten bestond. De route eindigde bij restaurant de Meerbloem, hier ontving de familie met koffie en gebak de sleutel.
Groeistad Zoetermeer
Zoetermeer telde 6.000 inwoners in het jaar dat de familie introk op het nieuwe adres. Inmiddels telt Zoetermeer meer dan 125.000 inwoners. Gerard: "We hebben alles zien bouwen hier. Van de knikflats tegenover ons tot de nieuwste wijk Oosterheem". Op de vraag of Leni en Gerard ooit hebben gedacht aan verhuizen uit Zoetermeer, gaven ze snel antwoord: "Nee. We wonen hier zo lekker vrij, we hebben een keer gedacht aan verhuizen naar de wijk Seghwaert, maar we hebben nooit uit Zoetermeer willen verhuizen".
Terug in de tijd
Zoetermeer zag er 54 jaar geleden heel anders uit dan nu. Leni: "Toen wij hier kwamen wonen was onze straat de enige in de omgeving. Ons huis werd omgringd door platteland, koeien en moestuinen. Mijn buurman had een eigen spruitentuin en je had weinig winkels. Dat is nu heel anders".
Palenstein in ontwikkeling
Zoetermeer is een jonge stad waar veel gebouwd is en nog veel gebouwd zal gaan worden. Familie van Veenswijk vertelde dat om de hoek bij hen het platteland verdween om ruimte te maken voor de basisschool waar haar twee zoons op hebben gezeten. Maar inmiddels heeft dit schoolgebouw alweer ruimte gemaakt voor nieuwe huizen. Gerard: "Er is veel veranderd sinds wij hier wonen en de komende jaren zal nog steeds van alles anders worden, erbij gebouwd worden en vernieuwen".
De stad beweegt volgens de familie ook mee met de tijd. Waar vroeger één keer per week een melk-, boter- en visboer langskwam, zit er nu een supermarkt om de hoek bij de familie waar ze dagelijks boodschappen kunnen halen. Bijzonder aan Palenstein is dat de wijk volop in ontwikkeling is. De afgelopen jaren hebben 5 hoogbouwgalerijflats plaatsgemaakt voor moderne woningbouw. De verplaatsing en vernieuwing van het winkelcentrum is het uitgangspunt voor de wijkrenovatie.
Nul op de meter woningen
De grootste verandering voor de familie waren toch de verbouwingen rondom het huis: "We zijn van het gas afgegaan, er ligt een nieuw fietspad voor ons huis en de complete gevel is twee jaar geleden vervangen. We moeten eerlijk zeggen dat niet alle veranderingen goede veranderingen zijn geweest, maar ze zijn wel logisch. Vaak is het ook een kwestie van uitproberen of van wennen".
Leni geeft aan dat de komst van het Stadshart een van de grootste voordelen was: "De laatste jaren zijn we niet vaak meer in het Stadshart geweest, vanwege medische tegenslagen en de coronapandemie, maar we kwamen er altijd graag. Je kunt er de hele dag kleding kopen en op veel plekken uiteten. We gingen bijvoorbeeld graag uiteten bij The Old Pal. De laatste keer dat we er waren lag er een heel nieuw plein, hier zijn we wel nog een keer uiteten geweest".
Bewonerstip
Leni en Gerard geven als bewonerstip om eens een rondje te gaan fietsen in een van de recreatiegebieden.
"Je kunt in Zoetermeer heerlijk fietsen. Wij gingen vaak een rondje om het Noord Aa of zelfs richting steden in de buurt zoals Den Haag en Delft. Als het kon, zouden we dit nog dagelijks doen".
We zijn op zoek naar jou!
Wil je zelf als inwoner van Zoetermeer ook vertellen over hoe het is om te wonen in Zoetermeer? Neem contact op met Bureau Citymarketing Zoetermeer via ditisdeplek@zoetermeer.nl.