Startup Polypane bouwt websites 5 keer sneller
Zoals zo vaak ontstaan de meest innovaties door eigen frustratie. Zo ook de webbrowser Polypane. Webbouwer Kilian Valkhof uit Zoetermeer had die frustratie in 2015. De tablet en de mobiele telefoon werden razendsnel populair en hij zat maar in Chrome te pielen met het beeldschermvenster groter en kleiner maken om te zien of zijn ontwerp wel goed paste in de verschillende formaten van desktop, tablet en mobiel.
Naast zijn webbouwwerk startte hij dan ook als side-project het ontwerpen van een eigen browser. Eentje waarin meerdere formaten naast elkaar staan, meerschermig, letterlijk vertaald “poly pane”. Een site-aanpassing in het ene schermformaat zie je meteen ook in de andere formaten. Kilian Valkhof: ”Met mijn eigen gemaakte programmaatje bleek het webbouwen ineens 60% sneller te gaan. Ik bespaarde serieus tijd.”
5 keer sneller werken
“Ik ben toen begonnen mijn tool te delen met andere programmeurs. Die waren direct enthousiast. Met hun feedback heb ik Polypane steeds beter gemaakt en in 2019 ben ik het via een startup bedrijfsmatig in de markt gaan zetten. Polypane wordt nu verkocht als Software as a Service (SaaS), een licentievorm met maandelijkse updates.”
Valkhof heeft goede banden met Google en andere browsermakers. Dat moet ook, want elke aanpassing in bijvoorbeeld de Chrome-browser moet hij ook direct in Polypane verwerken, liefst nog vóór ze in Chrome-updates naar de consument gaan. “Polypane is gebouwd op Chrome, en door voor te lopen kunnen ontwikkelaars vooruit werken qua functionaliteiten”, legt Kilian uit. Het dagelijks leven van Kilian Valkhof is inmiddels drastisch anders. “Vroeger bouwde ik om de zoveel weken een andere website. Nu werk ik alleen nog aan mijn eigen website en aan het verbeteren van Polypane.”
Inmiddels is zijn bedrijf een finalist in de Kamer van Koophandel Innovatie Top 100, een initiatief dat Nederlandse innovaties in de schijnwerpers zet. Op de KvK-pagina is zijn pitch duidelijk: “Polypane geeft een webbrowser uit die volledig gericht is op het efficiënt bouwen van kwalitatief hoogwaardige websites en webapplicaties, met speciale aandacht voor responsive design, toegankelijkheid en website performance.” Daar gaat het dus om, websites beter maken met zijn browser en zijn collega-bouwers wel tot 5 keer sneller laten werken. Begin februari 2022 weet hij op welke positie hij is geëindigd, wellicht zelfs op nummer één.
Petje af voor scale booster
Polypane is een Zoetermeerse startup, die goed contact houdt met scale booster, een initiatief van de gemeente Zoetermeer, dat startups helpt bij groeiuitdagingen. Of zoals op de site staat: “Met Scale booster maak je slim gebruik van de aanwezige kennis, expertise en ondernemersnetwerken in Zoetermeer en de regio, zodat jouw bedrijf alle ruimte krijgt om te groeien”.
Kilian: “Zo tof dat dit in Zoetermeer bestaat, dat er aandacht is voor startups! In Amsterdam is het logisch dat er veel faciliteiten zijn, daar zitten de meeste startups. Maar Zoetermeer… petje af! Scale booster faciliteert contact met andere startups in de stad e.o., zodat we van elkaar kunnen leren. Ook organiseren ze interessante kennissessies als springplank naar succes in samenwerking met partijen in het (regionale) start-& scale-up ecosysteem.”
Polypane wil groeien
“Er zijn zat beren op de weg voor startups”, zegt Kilian. “In Nederland gaat het héél anders dan in Silicon Valley in de VS, waar in mijn business de meeste startups zitten. Daar zijn investeerders eerder bereid tot eenmalige risicovolle investeren om een startup zo snel mogelijk te laten groeien. Ik doe alles zelf en dan gaat dat dus minder snel. Dus als er een mooi plekje in die top 100 uitrolt is dat een leuke bonus.”
Waar Kilian Valkhof over 5 jaar met Polypane staat weet hij ook nog niet. Natuurlijk is er wel een roadmap. Maar door zijn deelname aan de KvK Innovatie Top 100 en de Zoetermeerse scale booster kan die ontwikkeling zomaar ineens meer tempo krijgen. "Ik denk dat ik dan wel 2 of 3 man personeel heb. Steeds meer ambitieuze programmeurs zullen Polypane gaan gebruiken. Ze zijn het zat hun sites te moeten opleveren met fouten, omdat ze simpelweg een deadline moeten halen. Op de afgesproken tijd opleveren is namelijk meestal belangrijker dan alles 200% perfect maken. Met Polypane kunnen ze én op tijd opleveren én foutloos werken. Responsive design, toegankelijkheid en snelheid worden de komende jaren nóg meer sleutelwoorden bij webbouw dan ze nu al zijn. Met Polypane kun je dat als ontwikkelaar aan.”